Scurgerile de gaze, un pericol pentru spațiile rezidențiale

O mare parte din spațiile rezidențiale din mediul urban și nu numai au centrale proprii pe gaz ceea ce le expune unui risc mai mare de expunere la scurgerile de gaze. Bineînțeles, acest risc este infim dacă instalația este montată corespunzători, iar utilizatorul este conștiincios în ceea ce privește folosirea corectă și în efectuarea reviziilor periodice recomandate de producător.

Cea mai mare problemă care poate interveni la o instalație casnică de gaze este scurgerea, care poate fi consecința unei montări necorespunzătoare a instalației, respectiv fittinguri care nu închid etanș intrările și ieșirile instalației. De aceea, prima măsură de siguranță înainte de punerea în funcțiune este verificarea de către un specialist. În această fază, instrumentele de analiză și detecție gaze sunt esențiale pentru a determina exact dacă există scurgeri de gaze și volumul acestora. Instrumentele profesionale de analiză și detecție îi vor oferi specialistului datele de care are nevoie pentru a determina dacă instalația se încadrează în normele de funcționare în deplină siguranță sau mai are nevoie de intervenții pentru a putea fi aliniată la standardele de siguranță.

În cazul în care apare o scurgere de gaze care nu este identificată și oprită la timp, intervine pericolul intoxicării cu monoxid de carbon, incendii și explozii. Urmările unei tratări neglijente a instalațiilor de gaze presupune un risc asupra integrității corporale a persoanelor, a bunurilor, fiind chiar și un pericol amenințător de viață.

Care sunt semnele unei scurgeri de gaze?

Cel mai evident semn este „mirosul de gaz”, la care se pot alătura o serie de simptome fizice, semne ale unei intoxicații cu monoxid de carbon: dureri de cap, amețeli, stare de greață. În cazul în care aveți aceste simptome, iești din clădire, în aer liber. Dacă simptomele fizice nu vă împiedică, deschideți toate geamurile și ușile din casă care comunică cu exteriorul și anunțați imediat serviciul specializat de intervenție al distribuitorului de gaze. Oamenii de la intervenție vor avea uneltele necesare pentru a identifica și pentru a izola imediat scurgerea, astfel încât să puteți folosi instalația în siguranță.

Instrumentele moderne de analiză și detecție a gazelor, eficientizează intervenția la instalații prin măsurători precise care oferă profesioniștilor posibilitatea de a interveni exact la componenta care prezintă vicii de funcționare.